İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.

SGK Hizmet durumu aktif ne demek?

Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz. İdeal olanı, 4 ya da 3 çalışana (aktif sigortalıya), 1 çalışmayan (pasif sigortalı) düşmesi.

SGK sisteminde görünmeyen primleri ne yapmalı?

Görünmeyen SGK primi olduğunu fark edenler, bulunduklarıyerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılıolarak başvurarak, primin neden görünmediğini sorabilirler. Bu konuda eğer varsa geçmiş dönem bordroları da oldukça işe yarayacaktır.

SGK işten çıkış e devlette ne zaman görünür?

İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.

Sigortamın aktif olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Peki, sigortanın aktif olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? Sigortanızın yatıp yatmadığını öğrenmenin 2 farklı yolu vardır. Bu yollar; e-Devlet üzerinden sorgulama ve Alo 170 SGK hattı ile sorgulamadır.

SGK ne zaman aktif olur?

SGK aktivasyon işlemi ile birlikte, işe yeni başlayıp da 30 günlük sigorta primini yatırmış olan kişinin sağlık güvencesinden yararlanması için gerekli olan aktivasyon yapılmış olur.

Sigortam ne zaman pasif olur?

Prim ödemesi 90 günün altında ise bu süre 10 gün kadar kısaltılır. Sigorta Durumu Pasif Ne Demek? Kişinin her hangi bir özel veya devlet hastanesinde muayene olma aşamasında ''sigorta durumu pasif'' uyarısı ile karşılaşması, SGK'dan yararlanma sürecinin sona erdiğini belirtir.

Sigorta sisteme ne zaman düşer?

Belirtilen statüde istihdam edilen sigortalılar da çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını SGK ya bildirirler. Ancak, sigortalının kendisini bildirmemesi aleyhine delil teşkil etmez.