Şapka Kanunu. 25 Kasım 1925 tarihinde mecliste kabul edilen 671 No'lu "Şapka İktisası Hakkında Kanun" ile TBMM üyeleri ve memurlarına başlık olarak şapka giyilmesi zorunluluğu getirildi ve Türk halkı da buna aykırı bir alışkanlığın devamından men edildi.

Atatürk şapka kanunu neden çıkardı?

Mustafa Kemal, Türk toplumunu bütünü ile çağdaş, tüm manası ile ve görünüşü ile modern bir toplum şekline getirmeyi hedeflemekteydi. Bu sebepten dolayı ilk aşama olarak Şapka Kanunu çıkarılmıştır.

Şapka kanunu hala yürürlükte mi?

78 yıllık şapka kanunu zaten uygulanamıyordu Köylü yapılacak düzenleme ile Şapka Kanunu'nun yürürlükte kalmaya devam edeceğini ancak bu kanuna muhalefet edenlere ceza verilemeyeceğini vurguladı.

Şapka nasıl ortaya çıktı?

Tarihe geçmiş ilk kenarlıklı şapka ise MÖ 5.yy. Yunanistan'da kullanılır. Petasos denen bu şapkanın geniş kenarları insanları yağmurdan ve güneşten koruyan iyi bir siper görevi görür. Daha sonra Romalılarında kullandığı bu şapka Orta Çağa kadar oldukça popüler olur.

Şapka giymemek suç mu?

Mustafa Remzi Toprak, Anayasa'nın 173. maddesine göre koruma altında olan Şapka Kanunu'na riayet edilmediğini açıkladı. Av. Toprak, "Ben dahil tüm şapka giymeyenler suç işliyor" dedi.

Kılık kıyafet kanunu neden çıkarıldı?

Kıyafet Kanunu Neden Çıkarıldı? Bu kanunlar, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk halkına daha çağdaş bir görüntü kazandırabilmek için ve toplumda giyim kuşam noktasında birlik sağlamasını elde etmek amacıyla uygulanmıştır.

Kılık kıyafet kanunu neden yapildi?

KIYAFET İNKILABI NEDEN YAPILDI? Kılık kıyafet bir toplumun kültürünü ve karakteristik özelliklerini ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir. … Mustafa Kemal kıyafet değişimiyle, Türk milletinin zihniyet bakımından da çağdaş toplumlardan bir farkı bulunmadığını göstermek istemiştir.

Kılık kıyafet kanunu hâlâ geçerli mi?

İlerleyen tarihle birlikte kanun yaptırımları da eskimiş ve kullanılmaz hale gelmiştir. Bu neden ile günümüzde de bu kanun uygulanmamakla birlikte Türk halkı tamamen istediği gibi giyinerek yaşamaya başlamıştır. Buna karşın hali hazırda yönetmelikler gereği memurların ve üniformalıların kıyafet zorunluluğu vardır.