Anayasaya uygun yorum ilkesi nedir?

Bu ilkeye göre, kanunu koyan kimse yorumlamayı da o yapmalıdır. Genel olarak kabul edilen görüş, yasama yorumunun söz konusu olabilmesi için ilgili devletin anayasası (temel kanunu) uyarınca böyle bir yetkinin yasama organına tanınması gerektiği yönündedir.

Genişletici yorum nedir?

Genişletici yorum: Bir kuralın içinde yer alan bir kavram geniş yorumlanır ve buna bağlı olarak kuralın uygulama alanı genişletilirse genişletici yorum söz konusu olur.

Lex Specialis ne demek?

özel kanun ya da özel kural ya da özel hüküm. aynı kanun içinde özel kural – genel kural ilişkisi değil kural – istisna ilişkisi görülür. bu nedenle kanaatimce kastedilen özel kanundur. lex specialis, lex generalis ile aynı konuyu düzenlemiş ise lex specialis dikkate alınır.

Otantik yorumu kim yapar?

O halde otantik yorumu, yani hukuken itiraz edilemeyen ve pozitif hukukun sadece kendisine hukuki sonuçlar bağladığı yorumu tespit etmek gerekir. 1961 Anayasası sisteminde Anayasa metninin Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan yorumu otantiktir.

Kanunun yorum türleri nelerdir?

Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.

Deyimsel yorum ne demektir?

Lafzi (Deyimsel) Yorum; Bir kanunun anlamının kanun metninde yer alan kelimelerin, deyimlerin, ifadelerin lafzi anlamlarının esas alınması suretiyle yapılan yorumdur.

Yorum yöntemleri nelerdir?

Yorum Yöntemleri Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.