Yetişkin skolyozu tedavisinde öncelikle omurgayı güçlendirmek ve dengede tutmak amacıyla fizik tedavi uzmanının eşliğinde çeşitli fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Aynı zamanda ağrı kontrolünü sağlamak için ilaç tedavisinden yararlanılır.May 14, 2020

Skolyoz kaç yaşına kadar tedavi edilir?

Skolyoz genel olarak çocukluk döneminde fark edildiğinden hemen tedavi altına alınmaktadır. Skolyoz ameliyatı için belirlenmiş bir yaş aralığı bulunmamakla beraber bu duruma ancak uzman bir doktor karar verebilir.

Yetişkinlerde omurga eğriliği nasıl düzelir?

Eğriliği 20 derecenin (40°) üzerinde olduğu hastalarda cerrahi en uygun tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavi de sırt ve/veya bele yerleştirilen vida ve çubuklar yardımıyla omurgada düzletme yapılmaktadır.

Skolyozu olanlar ne yapmalı?

20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Aynı zamanda sırt ve bel egzersizleri ile yüzme önerilir. Herhangi bir girişim (korse tedavisi ya da cerrahi) yapılmaz. Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir.

Skolyoz 18 yaşından sonra ilerler mi?

10 yaşından önce görülen çocukluk çağı skolyozu erken başlangıçlı skolyoz olarak adlandırılır ve hızlı ilerleme eğilimindedir. 18 yaşından sonra görülen skolyoz, erişkin skolyoz olarak adlandırılır. Yaşlanma ile omurgada deformite ve dejeneratif sürece bağlı ağrı yakınması artar.

Skolyoz hastalığı tamamen geçer mi?

Skolyoz ameliyat olmadan düzelme ihtimali olan bir hastalıktır. Düşük dereceli skolyoz hastalarının iyileşmesi veya düzelme oranları yüksektir. Skolyoz türüne ve derecesine göre yapılacak tedavide farklılıklar olabilmektedir. Yüksek skolyoz derecesi olan hastalar için cerrahi müdahale gerekmektedir.

Skolyozun ilerlemesi ne zaman durur?

Genel olarak küçük yaşlarda ortaya çıkan ve ergenlik bitene kadar ilerleyen skolyoz yetişkinlikte ya tamamen durmakta ya da çok yavaşlamaktadır.

Omurga Yamukluğu düzelir mi?

Kendiliğinden düzelme ihtimali çok düşük olan omurga eğriliği fizik tedavi, skolyoz egzersizleri ve cerrahi müdahaleler sayesinde tedavi edilebilmektedir.