Apaz Seyri Teknenin omurga hattıyla rüzgâr arasında 90 derecelik bir açı vardır. Apaz seyrini dar apaz ve geniş apaz diye iki kısma ayırabiliriz. Rüzgâr açısı 50 derce olursa dar, 135 derce olursa geniş apaz deriz. Apaz seyri çoğu yelkenli tekne için en hızlı seyirdir.

Hangisi yelken seyirlerinde en hızlı seyirdir?

Apaz seyiri çoğu yelkenli tekne için en hızlı seyirdir. Pupa Seyri: Yelkenci olan olmayan herkesin en çok bildiği seyirdir. Pupa seyirinde yelkenli tekne rüzgarı arkadan(180 dereceden) alır.Yelken pupa seyirinde paraşüt gibi çalıştığı için etkisi orsa ve apaz seyirine kıyasla oldukça düşüktür.

Orsa seyri ne demek?

Orsa veya rüzgâra dönüş, bir yelkenli teknenin rüzgârın geldiği yöne doğru (rüzgâr üstüne) yakın seyretme işlemidir. Eski kitaplarda Borina seyri olarak da geçer. Günümüzde Borina seyri sıkı orsa gitmek yani en dar açı ile gidilen orsa seyri anlamına gelmektedir.

Orsa seyri kaç derece?

Orsa Seyri: Rüzgar ve tekne omurgası arasında 45 derece açı oluşturularak yapılan yelken seyri tipidir. Bir başka ifade ile rüzgar ile en dar açıda yapılan yelken seyrine orsa seyri denir.

Orsa pupa ne demek?

Yelken Seyirleri, rüzgarın tekneye geliş açısına göre Orsa, Apaz ve Pupa olarak isimlendirilir. Rüzgarı tam karşıdan alan bir tekne rüzgar gücünü kullanamaz ve hareket edemez. Bu sebeple dümen yardımıyla rüzgar altına doğru yapılan küçük bir dönüşle yelkenlerinizi rüzgarla doldurup ilk hareketi başlatabiliriz.

Yelkenli teknelerin ve deniz taşıtlarının sol kısımlarına verilen isim nedir?

İskele Kontra Yelkenli teknelerin ve deniz taşıtlarının sol kısımlarına verilen isimdir. Kırmızı renktedir ve sancak kontra taşıta yol vermek zorundadır.

Yelkende ilk hangi yelken açılır?

8) Önce her zaman ana yelkeni basın. Havanın sert olduğunu düşünüyorsanız ve ana yelkeni basmıyorsanız, rüzgara 45 derece açı verin cenovanızı açın. Sizin için iyi seyirler, ana yelken basılması için biz devam edelim.

Kavança nasıl atılır?

Kavança, bir yelkenlinin rüzgârın geliş yönünün tersine doğru teknenin kontrası değişene kadar dönmesi anlamında kullanılan yelkencilik terimi. Bu manevra ile rüzgârın yelkenliye geldiği yön ve yelkenin bulunduğu taraf zıt olarak değişir. Kavança atılırken yelkenli pupa seyrine döner ve kontra değiştirilir.