Vergi cezası hangi durumlarda kesilir?

Vergi ziyaı cezası kesmeyi gerektirecek haller VUK'nun 341. Maddesinde sayılmıştır. … “341 inci maddede yazılı hallerde vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.

Zamanaşımı vergi borcunu sona erdirir mi?

2) ZAMANAŞIMI Vergi borcunu sona erdiren en önemli nedenlerden biridir. Alacaklı kamu idaresi yasaların belirlediği süreler içinde vergiyi tahakkuk ettirmediği ya da tahsil etmediği takdirde artık bu işlemleri yapma olanağını kaybeder.

Vergi suçluluğunu ortadan kaldıran mücbir sebepler nelerdir?

Mücbir sebep: Kişilerin kontrolü dışında gerçekleşen sel, yangın, deprem gibi doğal afetler mücbir sebep olarak adlandırılır. Bu tarz durumlarda devlet vergi kaybına uğrasa bile mücbir sebep mükellef tarafından ispat edildiği takdirde vergi cezası verilmez.

Vergi cezalarının sona ermesi hangi hallerde gerçekleşir?

Vergi cezalarını sona erdiren sebepler kapsamında ikinci sebep ölümdür. Vergi Usul Kanununun 372.maddesine göre, mükellefin ölümü ile vergi cezası düşer. Vergi cezalarını sona erdiren sebepler kapsamında bir diğer sebep zamanaşımıdır. Vergi cezasını sona erdiren bir başka sebep de zamanaşımıdır.

Vergi ziyaı cezası hangi durumlarda kesilir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 341 uyarınca; Şahsi, medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya sair suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermek de vergi ziyaı hükmündedir.

Özel usulsüzlük cezası neden kesilir?

Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için yukarıdaki cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Tahsil zamanaşımını durduran sebepler nelerdir?

Tahsil Zamanaşımını Kesen Haller (AATUHK, m. 103) :

  • Borçlunun ödeme yapması,
  • Haciz uygulanması,
  • Cebren tahsil ve takip işlemleri sonucunda yapılan her çeşit tahsilât,
  • Ödeme emri tebliği,
  • Mal bildirimi, mal edinme ve mal artmalarının bildirilmesi,