Temyiz başvuru dilekçesi nedir?

Temyiz, istinaf mahkemesinin bozma kararı dışında kalan hükümlerinin hukuki yönden yeniden incelenmesi için bir ceza davasının taraflarına tanınan olağan bir kanun yoludur. … Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler.

Temyiz başvuru dilekçesi nereye verilir?

Kanunda öngörülen şekli şartlarını taşıyan temyiz dilekçesi, Yargıtay'a gönderilmek üzere temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilir.

Ceza temyiz dilekçesi nasıl yazılır?

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır ?

  1. Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri. …
  2. Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı. …
  3. İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
  4. Kararın özeti.

Temyiz dilekçesinde neler bulunur?

Temyiz dilekçesinde öncelikle tarafların varsa, kanunî temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri yazılacaktır. Bundan başka, temyiz edilen karar bölge adliye mahkemesi tarafından verilmişse, bölge adliye mahkemesinin hangi hukuk dairesinden verildiği ve kararın tarih ve sayısı belirtilecektir.

Temyize başvurma yetkisi kime aittir?

Kanun yararına temyiz yoluna müracaat etme yetkisi kimlerde bulunmaktadır? Adli Yargı Mahkemelerinden verilen kararlara ilişkin olarak kanun yararına temyiz yoluna Adalet Bakanlığı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından müracaat edilir.

Temyiz etme ne demek?

İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi üst mahkemeye olayın taşınması olarak nitelendirilir. … Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır.

Temyiz dilekçesi nereye verilir?

Temyiz dilekçesi nereye verilir? Temyiz dilekçesi, söz konusu kararı veren Bölge Adliye Mahkemesi'ne hitaben Yargıtay'a gönderilmek üzere hazırlanıp verilir.