Bunlar ise; model alınan kişinin yani anne – baba veya bakım veren kişinin böyle bir rahatsızlığının oluyor olması, bazı olaylardan dolayı hissedilebilen suçluluk duyguları, geçmiş travmatik yaşantılar, çatışmalı – mutsuz ilişkiler, yalnızlık gibi duygu ve durumlarda temizlik hastalığının nedenleri arasında …

Temizlik hastalığı kimlerde olur?

Takıntı hastalığı toplumumuzda her 100 kişiden 2-3'ünde görülür. Ancak bunların yarısı temizlik takıntısını daha yoğun bir şekilde yaşarlar. Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülür. Genelde yirmili yaşlarda başlar.

Temizlik hastalığı nasıl iyileşir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğun bir çeşidi olan temizlik hastalığının tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi hızlı sonuç alan ve yüksek başarı gösteren bir yöntemdir. Bilişsel Davranışçı Terapi, kişiye rahatsızlık veren düşüncelere odaklanır.

Temizlik hastaları nasıl davranır?

Temizlik hastalığı olarak adlandırılan bu hastalık aslında obsesif kompulsif bozukluklardan bir tanesidir. Takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin sürekli tekrarlanması temizlik hastalığı olarak adlandırılır.

Temizlik takıntısı nelere yol açar?

Saçlarda dökülme olabilir. Eğer eşyalar, kıyafetler yıkanıyorsa bunlar kısa sürede yıpranacaktır. Takıntılar şiddetlenip zaman içerisinde depresyon geliştiğinde depresyona bağlı enerji azalması temizlik yapmayı zorlaştırır. Bu durumda bir çok danışanımız temizlik yapamamak nedeniyle daha da fazla sıkıntı yaşar.

Temizlik hastalığından nasıl kurtulunur?

Tedavide amaç öncelikle var olan hastalığı tedavi etmek, sonra da hastalığın tekrar etmesine engel olmaktaır. Bu nedenle üç tedavi yöntemi kullanılır. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri, antidepresan ilaçlar, bilişsel davranışçı terapi uygulamaları TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) tedavide kullanılabilir.

Temızlık hastalığı nedir?

Temizlik hastalığı nedir? Obsesif kompulsif hastalığı olarak adlandırılan temizlik hastalığı takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin sürekli tekrarlanması sonucu olarak ortaya çıkar.

Temizlik hastalığından nasıl kurtuluruz?

Takıntılar ilaç tedavisiyle ve bilişsel davranışçı terapilerle iyileştirilebilir. İlaç tedavisi büyük oranda belirtilerin gerilemesini sağlar. Ancak, kalıcı bir etki için mutlaka davranışçı alıştırmalar da yapılmalıdır. En doğru yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıdır.