Prostat, erkeklerde bulunan ve mesane (idrar kesesi) çıkışına yerleşmiş bir organdır. Normalde 20 gr. civarı bir ağırlığa sahip olan bu doku özellikle 40 yaşından sonra büyümeye başlar. Hem iyi huylu hem de kötü huylu prostat hastalıkları sıklıkla görülen hastalıklardır.25-Jun-2019

Prostat 30 gr ne demek?

Genellikle prostat ağırlığı “gram” veya “cc, ml” olarak ifade edilir, her ikisi de aynidir. Örneğin 30 cc veya 40 cc prostat demek, prostat ağırlığının 30 gram veya 40 gram olduğu anlamına gelir.

Prostat en fazla kaç gram olur?

İdrar kesesinin boynunun hemen çıkışında idrar kanalını (üretra) saran yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir salgı bezi organıdır. Normal ağırlığı 20 gram civarındadır. Yaş ilerledikçe hafif bir büyüme olabilir. Genellikle 40 yaşında üzerinde 40 grama kadar prostat ağırlığı normal kabul edilir.

Prostat normal büyüklüğü kaç olmalı?

Sağlıklı bir prostat, yaklaşık olarak iri bir ceviz büyüklüğündedir ve hacmi 15-25ml'dir. Erkekler yaşlandıkça prostat da yavaş bir şekilde büyür. Prostat hastalıkları genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Elli yaş üstündeki erkeklerde alt idrar yollarında rahatsız edici belirtilere yol açarlar.

Prostat volümü 33 cc ne demek?

Genellikle prostat ağırlığı “gram” veya “cc, ml” olarak ifade edilir, her ikisi de aynidir. Örneğin 30 cc veya 40 cc prostat demek, prostat ağırlığının 30 gram veya 40 gram olduğu anlamına gelir.

Iyi huylu prostat kötüye döner mi?

Hayır, iyi huylu prostat büyümesi prostat kanserine dönüşmez. Çünkü her iki hastalığın geliştiği yerler ayrıdır. Her iki hastalık ta ileri yaşlarda gözüktüğünden ilişkiliymiş gibi gözükmelerine rağmen aralarında bir ilişki yoktur.

PSA kaç olursa tehlikeli?

4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.

Büyümüş prostat nasıl küçültülür?

BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.