Parti kurmak için ne yapmalıyım?

Siyasi Parti İşlemleri

  • Genel merkez tarafından yapılan Atama Belgesi ( Yetki belgesi) Seçim veya Atamadan başlayarak, on beş gün içinde yazı ile bildirilir.
  • Parti Kuruluş Bildirimi.
  • Kurucu üyelere ait belgeler. ( Nüfus ve İkametgah belgesi, adli sicil belgeleri)
  • Kurucu üyelerin şahsi beyannameleri.

Kaç yaşında parti kurulur?

Siyasi partilere üye olma: Madde 11 – (Değişik birinci fıkra: 12/8/1999 – 4445/4 md.) Onsekiz yaşını dolduran, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan her Türk vatandaşı bir siyasi partiye üye olabilir.

Türkiyede kaç tane parti var?

Etkin olmaktan kasıt, "siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti" anlamındadır. Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'de 122 siyasi parti etkin durumda bulunmaktadır. Kurulan son parti, 10 Ocak 2022 tarihinde kurulan Şahlanış Partisi'dir.

Siyasi parti kurmak için kaç milletvekili gerekir?

Madde 8 fıkra bir- (22/4/1983 tarihli ve 2820 sayılı Kanunun hükmüdür.) Siyasi partiler, milletvekili seçilme yeterliğine sahip en az otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur.

Parti kapatma davasını kim açabilir?

Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi'nce kesin olarak karara bağlanır. Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.”

Parti delegelerini kim seçiyor?

45. maddesinde; “İlçe kongresi, seçilmiş en fazla 400 delege ile tabii delegelerden oluşur. İlçe Kongresinin Seçilmiş Delegeleri: Seçilmiş delegelerin mahalle dağılımları bu Yönetmelikte öngörülen usule göre belirlenir. Ancak İlçeye kayıtlı üye sayısı 400'den az ise, üyelerin tamamı; ilçe kongresi delegesi sayılır.

Anayasanın 69 maddesi nedir?

– Anayasanın 69 uncu maddesinin altıncı fıkrasına göre, bir siyasi partinin eylemlerinden dolayı temelli kapatılması için 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerin odağı haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince saptanması öngörülmektedir.