Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvılcım Gücüyener öncülüğünde uygulanması başlanan yöntemle, oksijensiz kaldığı için ileride çeşitli derecelerde beyin hasarı gelişme riski taşıyan bebeklerde kalıcı hasar azalıyor ve bazı bebeklerde tam iyileşme şansı doğuyor.Apr 2, 2015

Oksijensiz kalan bebekte neler olur?

Ceyhun Dalkan, anne karnında veya doğum sırasında, çeşitli nedenlerle bebeğin oksijensiz kalmasının, başta beyin olmak üzere birçok organda hasara yol açtığını söyleyerek, bugüne kadar oksijen eksikliği yaşamış birçok bebeğin yaşama devam edemediğini, yaşayabilenlerin büyük bir kısmında ise zihinsel ve bedensel kalıcı …

Hangi durumlarda beyin oksijensiz kalır?

Beyne oksijenin az gitmesine hipoksi denirken, oksijenin hiç gitmemesi durumuna ise anoksi denmektedir. Suda boğulma, gaz zehirlenmeleri, kalp durması, felç gibi olan durumlar beynin oksijensiz kalmasına örnek verilebilir.

Beyin ne kadar süre oksijensiz kalabilir?

Beyin hücreleri kansız kalmaya hiç tahammül edemez. Kan akımı durunca veya çok azalınca beyin hücreleri en çok 5 dakika dayanabilir. Daha sonra geri dönüşümsüz hasar ve hücre ölümü başlar. Kalp durması oluştuktan sonraki birkaç dakika içinde kalp masajı ve elektroşok uygulanabilirse kişi ölümden kurtulabilir.

Beyne oksijen gitmemesi sonucu ne olur?

Boks, dalış, futbol, dağcılık ve yüzme sporları ile uğraşan kişiler beynin oksijensiz kalmasına yol açan sorunlarla karşılaşmak açısından risk grubunu oluştururlar. ALS, astım, kalp hastalığı, hipotansiyon, akciğer hastalığı ve kas hastalıkları ise diğer risk faktörleridir.

Anne karnında bebeğin oksijensiz kaldığı nasıl Anlaşilir?

Belirti olarak genelde anne karnındaki bebeğin kalp atışlarında yavaşlama olması, gelişiminin yetersiz olması, kalp atışlarında düzensizlik ve alınan kan örneğinde asiditenin 7,2'nin üstünde çıkması anne karnındaki bebeğin kaka yapması gibi durumlar gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Beyninde hasar olan bebeğin nasıl anlaşılır?

En sık görülen belirtiler aşağıda sıralanmıştır:

  1. Yuvarlanma, tek başına oturma veya sürünme gibi motor beceri gelişiminde gecikmeler.
  2. Kas tonusunda aşırı sertlik ya da gevşeklik gibi değişiklikler.
  3. Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu.
  4. Kaslarda spastisite adı verilen sertlik ve abartılı refleksler.

Beyin hasarı düzelir mi?

Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.