Hava kütleleri nedir ve nerelerde oluşurlar?

Hava kütleri binlerce kilometrekarelik büyük kara ve deniz parçaları üzerinde aynı nem ve sıcaklığa sahip alanlar üzerinde oluşur. Oluştuğu kaynağa göre; Ekvatoral, Tropikal, Polar ve Arktik olarak tanımlanır. Hava kütlesi neme göre de karasal ve denizsel olarak tanımlanır.

Hava kütleleri nasıl oluşur?

Hava kütlesi iki koşul bir araya geldiğinde oluşur: Homojen bir yeryüzü parçası (kara parçası veya okyanus yüzeyi). Bu yeryüzü bölümü üzerinde atmosfer parçasının uzun süre kalması. Hava kütlelerinin oluştuğu bölgelere kaynak bölgeler denir.

Kararsız hava kütlesi nedir?

ºC/100 m) büyükse veya çevredeki hava kütlelerinin sıcaklık değişme oranından küçükse bu tür hava kütleleri KARARSIZ hava kütlesi olarak tanımlanır. Eğer bir hava kütlesi içindeki soğuma oranı 2,4 ºC/100 m olursa hiçbir dış etmen olmadan da hava harekete geçer ve yükselmeye başlar buna MEKANİK KARARSIZLIK denir.

Türkiye’yi etkileyen hava kütleleri nelerdir?

Türkiye'yi etkileyen hava kütlelerinin başlıcaları; maritim polar (mP), kontinental polar (cP), maritim tropikal (mT) ve kontinental tropikal (cP) hava kütleleridir.

Türkiye’ye yaklaşan hava kütleleri nasıl değişir?

Bu nedenle yazın güneyden sokulan tropikal hava kütlesinin, kışın ise kuzeyden sokulan polar hava kütlesinin etkisi altında kalır. … Yine yazın Azor yüksek basınç alanından Türkiye'ye gelen mT hava kütlesi de nemini az çok kaybederek Türkiye'nin kuzey kesimine kadar ulaşır.

Meteoroloji cephe nedir?

Farklı sıcaklık ve farklı yoğunluğa sahip iki farklı hava kütlesi arasındaki sınır veya geçiş bölgesi. Sıcak ve nemli hava ile soğuk ve kuru hava kütleleri arasındaki konverjans bölgesi cepheye iyi bir örnektir. Cephenin yaklaşmasıyla beraber, sıcaklık, işba noktası ve basınç tandansı düşüşe geçer. …

Hava kütleleri hangi yapıda olursa dolu oluşur?

Dolu bulutların altında oluşur. Yukarı doğru yükselen sıcak ve kuru hava, donma derecesinde hava akımına girer ve ani soğutma meydana gelir. … 0 ila -40 derece arasında hava ile karşılaştıklarında donmaya başlar. Bu şekilde dolu oluşur.