Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, patlıcan, biber ve mısır da yüksek oranda lif içerir. Bu sebzelerden yüksek oranda lifi alabilmek için çiğ tüketilmeleri önerilmektedir. Tahıllar: Buğday kepeği, çavdar ve kahverengi pirinç, iyi lif kaynakları arasındadır.

En çok lif hangi sebzede var?

Lif oranı yüksek gıdalar:

  • Tam tahıllı undan yapılan ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler.
  • Arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen gıdalar.
  • Brokoli, mısır, karnabahar, havuç gibi sebzeler.
  • Elma, narenciye türü meyveler.
  • Bezelye, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller.
  • Kuruyemişler ve tohumlar (chia tohumu gibi)

Lifli sebzeler nelerdir?

Sebzeler;karnabahar,lahana,pancar, şalgam, Brüksel lahanası, havuç, brokoli, salatalık, yeşil fasulye, , soğan, kereviz, lahana, , patlıcan domates ve biber suda çözülmeyen lifli besinlerden bazılarıdır. Çiğ olarak yenmesi lif oranını artırır.

Lifli kuruyemişler nelerdir?

Lifli Gıdalar Nelerdir?

Lifli GıdaLif miktarı (g/100 g besin)
Turp2
Karnabahar (çiğ)1.8
Kereviz (çiğ)1.5
Patates (kabuksuz)1.3

Bir Günde ne kadar lif?

Gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen ortalama lif miktarı, bir yetişkin için 25 – 30 gramdır.

Az lifli gıdalar nelerdir?

Düşük lifli diyette aşağıdaki yiyecekleri tüketebilirsiniz:

  • Zenginleştirilmiş beyaz ekmek.
  • Beyaz pirinç
  • Sade makarna ya da erişte.
  • Porsiyon başına 1 gramdan fazla lif içermeyen tahıllar.
  • Konserve ya da pişirilmiş kabuksuz ve çekirdeksiz meyveler,
  • Kabuksuz ve çekirdeksiz çiğ meyveler.

Yoğurt lifli midir?

Lif oranı yüksek besinler ve yoğurdun, kalp-damar hastalıkları ve sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu özelliği olduğu daha önceki çalışmalarda tespit edilmişti.

Lifli olmayan gıdalar nelerdir?

Ayrıca aşağıdakilerden de kaçının:

  • Tam tahıllı ekmekler, tahıllar ya da makarna.
  • Siyah ya da yabani pirinç
  • Kuru yemişler.
  • Portakal ya da greyfurt gibi kabuklu ya da zarlı çiğ meyveler.
  • Armut.
  • Ciğ sebzeler.
  • Kuru fasulye ya da kuru bakliyat.
  • Fırınlanmış fasulye.