Arapça asıllı bir kelime olan lâiha “düşünülen bir şeyin yazı haline getirilmesi” anlamına gelir. Osmanlılar lâyihayı rapor ve taslak olmak üzere iki ayrı belge türü için kullanmışlardır. … Osmanlı tarihinde bu tür birçok lâyiha hazırlanmıştır.

Layihaların amacı nedir?

Osmanlı Devleti'nde Layihalar Bu alt dallardan en çok bilinen ve en çok kullanılan şüphesiz ki ıslahat layihasıdır. Bu belge, herhangi bir konudaki ıslahatın bir birey ya da daire tarafından yazıya dökülmüş halidir metnidir. Bu tür birçok layiha Osmanlı'nın o döneminde sıkça yazılmıştır.

Büyük Layiha kime ait?

Azmî Efendi'nin sefaretnâmesinde[4] yer alan tezyil bölümü, Ebubekir Râtib Efendi'nin “Büyük Lâyiha”sı [5] , Rasih Efendi'nin Sefâret Arizası [6] bu yeni türün önde gelen örnekleri arasındadır.

Islahat nedir kısaca tarih?

Islahat kelime anlamı itibariyle eskiyen, işlevini kaybeden kurumların yerine yenilerinin getirilmesi olarak bilinmektedir. Islahatlar mevcut durumu daha iyi hale getirmek için ortaya konmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre ıslahat kelimesi, eskimiş anlamında kullanılmaktadır.

Hukukta Layiha ne demek?

Dilekçe, yazılı dilek, istek, tasarı.

Padişaha sunulan raporlara ne denir?

Lâyiha adı verilen yazın türü Osmanlı'dan önceye uzanan bir geleneği ifade etmektedir. Klasik Fars ve İslam siyaset geleneğinde sultan ve emirlere tavsiye babından çeşitli zamanlarda bazı kitaplar (nasihatname – siyasetname) kaleme alınmıştır.

En önemli Layiha örnekleri kimler tarafından hazırlanmıştır?

Osmanlı tarihinde bu tür birçok lâyiha hazırlanmıştır. En meşhurları Tatarcık Abdullah Efendi, Koca Yûsuf Paşa, Abdullah Birrî Efendi, Sâdullah Enverî, Fâik Paşa gibi şahıslar tarafından yazılmış olanlardır.

Layiha nedir hangi Osmanlı devlet adamları Layiha hazırlamıştır?

Layiha, Osmanlı Devleti bürokrasisinde taslak veya rapor türü belgelere verilen addır. … Sorunların temeline inmek amacıyla Koçi Bey, Kâtip Çelebi, Ayni Ali Efendi ve diğer devlet adamlarına raporlar (risale-layiha) hazırlatıldı.