B) Kuruluş, muteberlik şartları, isim kullanma yetkisi : Madde 2 – (Değişik: 15/2/2018-7099/7 md.) Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından im- zalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmenin ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanması gerekir.

Kooperatif en fazla kaç kişiyle kurulur?

Kooperatif kaç kişiyle kurulur gibi sorularınızın yanıtı ve kooperatiflerin kuruluş özellikleri ile kooperatiflerin genel özellikleri 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunda yer alan 2. maddeye göre bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözeşme ile kuruluyor.

Kooperatif türleri nelerdir?

Kooperatif çeşitleri nelerdir?

  • Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri: Bu kooperatifler ortaklarının; …
  • Tarım Kredi Kooperatifleri: …
  • 3. Tarım Satış Kooperatifleri: …
  • Sulama Kooperatifleri: …
  • Pancar Ekicileri Kooperatifleri: …
  • Tüketim Kooperatifleri: …
  • 2. Konut Kooperatifleri: …
  • 3. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri:

Kooperatif kac kisiyle?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur.

Kooperatif kimler kurabilir?

Bir kooperatif, en az 7 ortak ile kurulabilir. Ana sözleşme ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş olan personelin olduğu yerde imzalanır. Ana sözleşme, ortaklar tarafından imzalandıktan sonra da noter huzurunda onaylanır.

Kooperatif ortaklarının hak ve görevleri nelerdir?

Ortakların görevlerini genel olarak özetleyelim. – İlgili kanunlar, anasözleşme ve yönetmelik hükümlerine uymak, – Yüklendiği ortaklık paylarını, varsa ek ödemelerini, kredi ve avanslardan doğan ve vadesi gelen borcunu zamanında ödemek, – Kooperatife karşı olan her türlü yasal sorumluluklarını yerine getirmektir.

Kooperatif kuruluş sermayesi ne kadar olmalı?

Kooperatifin sermayesi, ortakların taahhüt ettikleri payların toplam tutarlarından ibaret olup değişkendir. Sermayenin en az haddi 700.-TL'dir. Dolayısıyla bir ortaklık payının değeri 100 TL'dir. Ortaklar en çok 5.000 pay taahhüt edebilirler.

Kooperatif türleri nelerdir işletme?

Bakanlık merkez teşkilatının sorumluluk alanına giren kooperatifler: Üretim ve Pazarlama, Fikri Mülkiyet ve Proje Danışmanlığı, Hizmet ve Dayanışma, İşletme, Karşılıklı Sigorta, Sağlık Hizmetleri, Yenilenebilir Enerji Kooperatifleridir.