KOİ deneyi nasıl yapılır?

– Potasyum hidrojen ftalat standardı: İyice ezilmiş ve kurutulmuş potasyum asitftalat (HOOCC6H4COOK), 120°C'de sabit tartıma getirilir ve 425 mg alınarak destile suda çözülür ve 1000 ml'ye seyreltilir. Potasyum hidrojen ftalat, 500 mg O2/l cinsinden teorik Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) verir.

KOİ neden BOİ den büyüktür?

Oksidasyon ortamında karbonlu organik maddeler karbondioksit ve su; azotlu organik maddeler ise amonyak haline dönüşür. … Bir suya ait KOI tayini sonucu, BOİ'den farklı olarak biyolojik yollarla ayrışmayan bazı maddeleri de içerdiğinden, KOİ her zaman BOİ'den büyük elde edilir.

BOİ neden 5 günlüktür?

Bu şartlar altında teorik olarak organik maddelerin tam biyolojik oksidasyonu için sonsuz zaman gereklidir. Fakat pratik amaçlarla reaksiyonun 20 günde tamamlandığı kabul edilmiştir. Ancak, 20 günlük sürenin de uzun olması sebebiyle de bu süre 5 gün ile sınırlandırılarak analiz BOİ5 adını almıştır.

KOİ değeri neden yüksek çıkar?

Atık suda ki birçok organik madde asitlendirilmiş ortamda güçlü oksitleyici olan potasyum dikromat vasıtası ile ölçülmektedir. Bir atık suyun KOI değeri BOI değerinden daha yüksektir. Bunun nedeni biyolojik olarak oksitlenmeyen birçok bileşik kimyasal olarak oksitlenebilmektedir.

KOİ deneyi nedir?

Kimyasal oksijen ihtiyacı ya da kısaca KOİ, su ve atıksu örneklerinde kirliliğin derecesinin belirlenmesinde kullanılan en önemli test parametresidir. BOI'nin aksine tasarım parametresi değil, bir kirlilik parametresidir.

BOİ neden önemlidir?

BOİ, sudaki kirlilik yükünün genel bir göstergesidir. Bu test, ayrıca, hem biyolojik olarak arıtılabilirlik kapasitesini belirlemeye hem de bir arıtma tesisinin ne ölçüde başarılı olduğunu öğrenmeye yarayan önemli bir biyoanaliz yöntemidir.

BOİ yüksek olursa ne olur?

Bir sudaki BOİ miktarının yüksek olması, o sudaki kirliliğin o derece yüksek olduğunu belirtir.