Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır. Genellikle süzek değillerdir.

Killi toprak nasıl anlaşılır?

Toprak parmaklarınızın arasında akıyorsa kumlu topraktır. Toprağı yoğurup kolayca ufalanan bir sosis şekline getirebiliyorsanız killi kumlu topraktır. Killi toprak sıkı bir sosis şekli alır.

En iyi toprak hangisi?

Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır, coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.

Killi toprak su tutar mi?

Organik madde miktarı ne kadar yüksek olursa toprağın su tutma kapasitesi o kadar yüksek olur. Killi topraklar besince çok zengindir fakat ağır ve işlenmesi zor topraklardır. … Toprak %1 oranda organik madde içerdiği zaman ilk 30 cm derinlikte 15 tona kadar su tutabilmektedir.

Kil su geçirir mi?

Sıcak havalarda su geçirir soğuk havalarda su geçirmez. Bu özellik sadece kıl çadırda bulunur. … Kıl çadırın kesinlikle su geçirmemesi için çatısının izolasyonlu( su yalıtımlı) yapılması gerekir. Bu şekilde yapıldığında kesinle su geçirmez ve dört mevsim kullanılır.

Killi toprak ne yetişir?

Kilin suyu tutma özelliği vardır. Killi toprakta yetişen bitkiler şu şekilde sıralanabilir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.

Killi toprak nasıl verimli hale gelir?

Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.

Türkiyenin en verimli toprakları nerede?

Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.