Çizgisel gelişim evreleri nelerdir?

ÇOCUĞUN ÇİZGİSEL GELİŞİM BASAMAKLARI Çocuğun çizgisel gelişim basamakları Karalama Dönemi, Şema Öncesi Dönem, Şematik Dönemi, Gerçekçilik Dönemi ve Mantık Dönemi olmak üzere beş dönemden oluşmaktadır.

Çocuklar kaç yaşında resim çizmeye başlar?

5 yaşa doğru çocukların çizimleri kontrollü olmaya başlar. Temel şekilleri ayırt ederek çizmeye başlarlar. 5 yaş çocuklarının çoğunluğu bir kafa ve gövde çizer. Kafada bir burun ve ağız olup, kollar ve bacaklar ise artık gövdeden çıkar. Bunun yanı sıra çizimlerde evler ve ağaçlar da tanınmaya başlamaktadır.

Perspektif kaç yaşında?

Gerçekçilik (Gruplaşma) Dönemi (9-12 Yaş) Resme perspektif vermeye başlar.

Karalama dönemi nedir?

Karalama dönemi çocuğun kâğıt üzerine gelişigüzel çizdiği birtakım çizgilerdir (Yavuzer, 1992). Bu dönemde çocukların psikomotor gelişimleri, ellerin ve kolların düzensiz hareket ettirme şeklindedir. Eline kalem alan çocuk düzensiz çizgiler çizer ve 3 yaşın sonuna doğru bu çizgilere anlamlar yüklemeye başlar.

Sanatsal gelişim evreleri nelerdir?

Resmin Sanatsal Gelişim Evreleri; karalama dönemi (2–4 yaş), şema öncesi dönem ( 4–7 yaş), şema dönemi ( 7–9 yaş ), gruplaşma (gerçekçilik) dönemi (9–11 yaş), görünürde doğalcılık dönemi (12–14 yaş) olmak üzere beş döneme ayrıldığını belirtmiştir.

Transparanlık dönemi nedir?

Görsel Şemaların Gelişimi ve Transparanlık Dönemi: Çocuklar işlem öncesi dönemin sonuna yaklaştıkça bilişsel becerilerde somut düşünce yapısını geliştirmeye başlar. Bu da çocuğun çizimlerinde belirgin biçimde kendini gösterir. Artık çizimler daha detaylı ve gerek renk gerekse de şekil olarak standart biçimdedir.

4 yaşında çocuk nasıl resim yapar?

4 yaş çocuğu bu yuvarlağa bacaklar ve kolları da ekleyecektir. İlerleyen yaşlarda çizdikleri figürlere ayrıntılar ekleyeceklerdir. Çocuk , kendisi için önemli olan ayrıntıları daha büyük olarak çizecektir.