İşârî tefsir, tasavvufun daha çok amelî yönünün bir yansımasıdır. Dine önem veren her anlayışta olduğu gibi işârî tefsir de kendine referans olarak öncelikle Kur'an'ı almıştır. Ancak delil olarak başvurulan ayet, hadis ya da haberlerin hepsinin konuya delaletlerinin sarih olduğu söylenemez.

İşârî tefsirin ilk temsilcileri kimlerdir?

Rivayete göre işârî tefsir hareketinin ilk temsilcilerinden sayılan Ebû Süleyman ed-Dârânî, anlamını iyice kavrayabilmek için bir tek âyeti dört beş gece boyunca okurdu (Ebû Talib el-Mekkî, I, 105; Gazzâlî, İḥyâʾ, I, 289, 295).

Batini tefsir ne demek?

İşari tefsir; Kur'an'ın batıni, tasavvufi yorumlara göre yapılan tefsirlerine mistik, işari, batıni tefsir denilmiştir. Kur'an ayetlerinin görünen anlamları dışında, daha derin ve gerçek anlamları bulunduğu inancına dayanan tefsir anlayışıdır.

Tasavvufi tefsir nelerdir?

Tasavvufî tefsîr hakkında yapılan bu taksime göre işârî sûfî tefsîr, “Sulûk ve tasavvuf erbabı tarafından bilinen ve zâhir anlamla bir araya getirilebilen gizli bir işâret dolayısıyla Kur'ân'ı zâhir manâsından başka bir anlamla te'vîl etmek” demektir.

Tefsir çeşitleri nelerdir?

Tefsir ilmi, genel olarak rivâyet ve dirâyet tefsirleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlarla birlikte zamanla daha çok dirâyet tefsirinin alt kolları olan mezhebî, işârî, fıkhî, içtimâî ve ilmî tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.

Tefsir alimleri kimlerdir?

  • yüzyıl. Ebu Bekir (573 – 634) Ömer bin Hattab (581 – 644) …
  • 8. yüzyıl. Enes bin Mâlik (612 – 709) …
  • yüzyıl. Ebu'l Hasan el-Kisaî …
  • yüzyıl. Ebu Yahya er-Razî …
  • yüzyıl. Ebu Hilal Hasan (? – 1004) — Tefsir-i Askeri. …
  • 12. yüzyıl. 1101 ile 1200 arası …
  • yüzyıl. Ebu Ali el-Fârisî (901 – 987) …
  • 14. yüzyıl. 1301 ile 1400 arası

Ilk sûfî kimdir?

"Sûfî" lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim'dir.

Batıniler Şii mi?

Ayetlerin bu şekilde yorumlanması akımına Batınilik denilmektedir. Bu düşünceyi benimseyen kişilere de Batıni denilmektedir. Şii inanışında bu anlamların ancak Tanrı ile ilişki kurabilen ve Haz Ali'nin soyundan gelen on masum on iki imamın bilebileceğine inanılmaktadır.