13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır. Rum vakayinamecisi (tarihçisi) Pataretos 14. yüzyılda Çepnilerin Tirebolu'ya vardıklarını söyler ki, bunlar Gümüşhane tarafından gelmişlerdir.

Gümüşhane Türk mü?

Gümüşhane il merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusun çoğunlukta olduğu bir ildir. Türk nüfusuna sadece çoğunluk demek doğru olmaz. Türk olmayan nüfus çok azdır demek daha doğru olur. Gümüşhane bilinenin aksine fazlaca Alevi yerleşimine sahiptir.

Gümüşhane Ne milleti?

Gümüşhane (Azeri Türkçesiyle Gümüşxanə), Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur….Gümüşhane (il)

Gümüşhane
ÜlkeTürkiye
Coğrafi bölgeKaradeniz
İdare
• ValiKamuran Taşbilek

Gümüşhane kürt mu Laz mi?

Gümüşhane'de Laz yerleşimi yoktur. Lazca konuşan Gümüşhane'li de bulunmamaktadır. Gümüşhane'de Badıllı Aşiretinden Türkmenlerin kurduğu çok sayıda köy mevcuttur. Urfa ve başka diğer illerde Kürtçe de bilen bu aşiretin Gümüşhane'de ki yerleşimlerinde Kürtçe konuşulmaz da bilinmez de.

Gümüşhane Kürtün Kürt mu?

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü var, köylülerin büyük kısmı Alevi Kürtlerden oluşuyor. … Bazı Kürtler 600 yıl öncesinden Kelkit ilçesini yurt edinmiş. Bazıları çaresizlikten, bazıları göç ederek Karadeniz'e gelmiş.

Gümüşhane insanları nasıl olur?

1- Gümüşhane insanı efendi kişilikli çalışkan mert, cömert, dürüst, akıllıdır! 3- Gümüşhane insanı misafirperver hemşeri canlı sıcak, kanlı insanlardır! 4- Gümüşhane insanı her gittiği ilde, duruşu efendiliği ve saygınlığını kaybetmeyen, mayası temiz. İnsanlardır.

Gümüşhane Hangi ilden ayrıldı?

Tanzimat'ın ilk yıllarında Osmanlı İmparatorluğunun batıdan ilham alarak idari yapıda yapmış olduğu değişikliğe binaen Gümüşhane Erzurum'dan ayrılarak Trabzon Eyaleti'nin bir livası olmuştur.

Gümüşhane siran Alevi mi?

Gümüşhane'nin dini hayatında ana renk Sünniliktir. Buna rağmen il nüfusu içerisinde geleneksel olarak var olan Alevilik inancının yanı sıra son yıllarda Şiilik mezhebinin mensupları da oluşmuştur.