Değer tespit davası nasıl açılır?

Tespit davası açmak için en önemli koşul, hukuki bir yararın olmasıdır. Yani, bu davayı açacak kişinin dava tarihi itibariyle hukuken korunmaya değer güncel bir hakkının bulunması gerekmektedir. Bu davayı açan kişi korunmaya değer bir hakkının varlığını açıkça ortaya koymak ve bunu ispat etmek zorundadır.

Tespit davası nasil açilir?

Tespit Davası Nasıl Açılır? Tespit davası örnekleri öncelikli olarak hukuki olarak menfaati olan kişinin dava dilekçesi ile açılmaktadır. Mahkeme tespit talebini şayet haklı görürse bu aşamada dava açılabilmektedir. Tespit kararı dava dilekçesi ile beraber karşı tarafa tebliğ edilmektedir.

Tespit davası hangi hallerde açılır?

Günümüzde genel tespit davaları ve menfi tespit davaları için icra takibinin gerçekleştirildiği İcra Dairesi'nin yer aldığı bölgede ya da alacaklı kişinin ikamet etmiş olduğu bölgedeki mahkeme aracılığıyla açılabilmektedir.

Değer tespit davası hangi mahkemede açılır?

Tespit Davası Görevli Mahkeme Tek bir görevli ve yetkili mahkeme bulunmamaktadır. Söz gelimi kira bedelini tespit davası görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Hizmet tespit davası ne kadar sürer?

Hizmet tespit davaları hizmet bitiminden başlayarak 5 yıl içerisinde açılabilmektedir. Hizmet tespit davalarının mahkeme süresi 6 ay veya 2 yıl arasında değişmektedir.

Hasar tespiti hangi mahkemeden istenir?

Henüz açılmamış olan davalar için tespit yapılacaksa, davaya bakacak olan mahkemedir. Üzerinden tespit yapılacak olan şeyin bulunduğu yer sulh mahkemesidir.

Değer tespit davası nedir?

(1) Tespit davası yoluyla, mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir. (2) Tespit davası açanın, kanunlarda belirtilen istisnai durumlar dışında, bu davayı açmakta hukuken korunmaya değer güncel bir yararı bulunmalıdır.