Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. ve 20. yüzyılda Avrupa devletlerinin arasındaki çıkar çatışmalarından yararlanarak varlığını devam ettirme politikasına denge politikası denir. Osmanlı Devleti ilk kez Mısır'ı işgal eden Fransa'ya karşı İngiltere ve Rusya'nın desteğini alarak denge politikasını uygulamıştır.

Devletlerarası denge politikası nedir?

Denge politikası, Osmanlı Devletinin daha çok toprak kaybetmemek için Avrupalı devletlerle kurduğu ittifaklara verilen isme denir. Üst üste kaybedilen savaşlar sonucunda da ülkenin çok fazla toprak kaybetmesi de bunda etkili olmuştur.

Osmanlı denge politikası hangi antlaşma?

18. ve 19. yüzyılda Yeniçeri isyanları ve iç karışıklıklar ile mücadele eden Osmanlı Devleti, Avrupalı Devletlere karşı farklı bir politika izlemiştir. Bu politika doğrultusunda varlığını 90 yıl daha sürdüren Osmanlı Devleti, Mondros Antlaşması imzalandıktan sonra fiilen sona ermiştir.

Denge politikasının temel amacı nedir?

Denge Politikası: 19. yüzyılın başından itibaren Hasta Adam olarak nitelendirilen ve geniş topraklara sahip Osmanlı İmparatorluğu'nun varlığını sürdürebilmek için güçlü Avrupalı devletlerden yardım, destek alması veya büyük devletlerin kendi arasındaki çıkar çatışmalarından yararlanmasına denge politikası denir.

Denge politikası hangi padişah döneminde?

Çünkü artık düşmanlara karşı diğer başka bir devletin desteği aranmıştır. Bu İngiltere-Fransa-Rusya üçgeninde kendini göstermiştir. Daha sonra bu dengeye Almanya'da dâhil olmuştur. Almanya'nın Osmanlı Devleti'nin denge politikası doğrultusunda ortaya çıkışı en çok II. Abdülhamid döneminde olmuştur.

Denge politikası nedir 3 Selim?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. ve 20. yüzyılda Avrupa devletlerinin arasındaki çıkar çatışmalarından yararlanarak varlığını devam ettirme politikasına denge politikası denir. … Büyük toprak kayıplarının yaşanmasıyla birlikte Avrupa devletleriyle zaman zaman ittifaklar kurma yoluna gitmiştir.

Pasarofça Antlaşmasının önemi nedir?

Pasarofça Antlaşması ile batıda savunma durumuna geçildi. Osmanlı tarafında Avrupa devletlerine karşı alınan üst üste mağlubiyetler Avrupa'nın geçilemeyeceğini gösterdi. Batının üstünlüğü kabul edildi ve batılılaşma hareketleri başladı. Lale Devri yenilikleri başladı.

Ilk denge politikası hangi savaş?

Büyük toprak kayıplarının yaşanmasıyla birlikte Avrupa devletleriyle zaman zaman ittifaklar kurma yoluna gitmiştir. Osmanlı Devleti, Kırım Savaşı'ndan sonra denge politikasını temel politika olarak kullanmaya başlamıştır.