ceza muhakemesi kanunu hükümlerince müdafi seçebilecek durumda olmayan sanık hukuki yardım talebinde bulunabilir ve baro kendisine bir avukat atar. bu görev için "cmk görevi" denebilir.

CMK avukatı görevi ne zaman biter?

Kovuşturma safhasında mahkemenin talebi üzerine Baro tarafından görevlendirilen avukatın görevi karar kesinleştiğinde sona erer. Soruşturma safhasında görev yapan müdafi veya vekil, engel bulunmadığı takdirde kovuşturma safhasında öncelikle görevlendirilir.

CMK avukatı istinaf etmezse ne olur?

Durdurma Etkisi: İstinaf başvurusu cezanın infazını kendiliğinden durdurur. Aleyhe Bozma Yasağı (CMK 283): Mahkeme kararı aleyhine müdahil veya savcılık tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmamışsa, yani sadece sanık istinaf kanun yoluna gitmişse hüküm sanık aleyhine bozulamaz.

Zorunlu müdafilik hangi durumlarda?

Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir. Burada her ne kadar şüpheli ve sanığın talebi olsa da, Baro tarafından avukatın, şüpheli ve ya sanığa müdafii olarak görevlendirilmesi nedeniyle zorunlu müdafilik söz konusudur.

CMK avukatlığı zorunlu mu?

CMK'nın 150/3. maddesine göre; müdafisi bulunmayan şüpheli veya sanığa talebi olup olmadığına bakılmaksızın, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma veya kovuşturmada bir müdafi görevlendirilmek zorundadır.

Zorunlu müdafilik görevi ne zaman sona erer?

Soruşturma evresinde görev, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi, yetkisizlik ve görevsizlik kararı, kamu davası açılması halinde ise iddianamenin kabulü kararı verilmesi ile sona erer.

Cmk müdafii görevi ne zaman sona erer?

Kişinin, kendisine bir müdafii veya vekil seçmesi, Kovuşturma aşamasında davaların birleştirilmesi durumunda; birleştirme kararı ile esası kapanan dosyalardaki müdafi ve vekillerin görevi sona erer, Görevden çekilme, haklı koşullar ya da yasal neden ve engellerin varlığı durumunda gerçekleşir.

CMK istinaf süresi ne zaman başlar?

İstinaf Başvuru Süresi Ne Kadar? (CMK md. 273) İstinaf başvurusu, hükmün açıklanmasından itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu kural sanığın bulunduğu duruşmada hükmün açıklanması halinde geçerlidir.