Besin alerjileri; deri döküntüleri, makat bölgesinde kızarıklık, dudaklarda morarma, solunum sıkıntısı, astım tarzında hışıltı veya mide bağırsak belirtileri ile kendini gösterebilir. En Çok Besin Alerjisine Neden Olan Gıdalar Nelerdir? Bebeklerde en sık inek sütü alerjisi görülür.

Besin alerjisi olan bebek nasıl anlaşılır?

Birçok sistemi etkileyebilen bu sorun farklı bulgularla kendini gösteriyor;

  • Soluma, nefes darlığı veya hırıltılı solunum.
  • Yutkunma güçlüğü
  • Ses kısıklığı veya konuşma zorluğu.
  • Yüz, dudak, dil ve boğazda şişme.
  • Soğuk, nemli veya soluk mavi cilt.
  • Solukluk, sersemlik hissi.
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal.

Bebeklerde gıda alerjisi geçer mi?

Günümüzde beslenme şeklimizle bebeklerde besin alerjisini çok sık görmeye başladık. Neyse ki bu durum, yüzde doksan iki yaşına kadar sürüyor çünkü bağırsak geçirgenlikleri azalıyor. Çok küçük bir bölümünde hayat boyu devam edebiliyor. Besin alerjisi olan bebekler, genellikle altı aya kadar iyileşebiliyorlar.

Alerji olan bebeğe ne yapılır?

Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler inek sütü, yumurta, buğday, soya, kuru yemiş ve balık ürünleridir. Anne sütüne ek olarak diğer besinleri tüketen bebeklerin yanısıra yeni doğan hatta anne karnındaki bebeklerde de besin alerjisi olabilmektedir.

Mamanın alerji yaptığını nasıl anlarız?

Cilt döküntüsü veya ciltte kızarıklık. Dışkıda kan ve/veya mukus. Yüzde, dilde veya dudaklarda şişme. Aşırı çıkarma, kusma veya ishal.

Çocuğun neye alerjisi olduğunu nasıl anlarız?

Tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, sık nezle, burun akıntısı, tekrarlayan hapşırık, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, ciltte kaşıntı, ciltte döküntü, bazı ilaç/besin alımını veya böcek sokmasını takiben gelişen cilt döküntüsü, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, hırıltı, öksürük gibi …

Gıda alerji testi nasıl yapılır?

Besinlere özgü yanıtlar veren solunum testleri, kandan ve deriden alerji testleri yapılır. Besin tüketildikten sonra kişinin kanı alınarak IgE seviyeleri kontrol edilir. Aynı şekilde kuşku duyulan besinlerin yer aldığı kitler deriye uygulanarak; yanma, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi sonuçlar izlenir.

Besin alerjisi ne zaman geçer?

Ancak bu alerji genellikle 2-3 yaşlarında kendiliğinden kaybolur. 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir.