Ayak bileğim kırıldı ne yapmalıyım?

Eğer kırık kemikler birbirinden ayrılmamışsa alçılama ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Alçı yerine giyilip çıkarılabilecek alçı botları da kullanılmaktadır. Ancak kemikler birbirinden ayrılmışsa, ayak bileğinde şekil bozukluğu varsa cerrahi gerekir.

Ayak bileği kırığı ne kadar sürede düzelir?

Bununla birlikte kişinin yaşam alışkanlıkları da iyileşme sürecini etkiler. Şeker hastalığı, kemik erimesi olan, sigara kullanan hastalarımızda kırıkların kaynaması daha uzun zaman alabilir. Genel olarak söyleyecek olursak; ayak bileği kırıkları 1 – 2 ay içerisinde iyileşmektedir.

Ayak bileği kırığı nasıl çabuk iyileşir?

Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.

Ayak bileğim kırıldı mı?

Eğer iç veya dış bilek kemiklerinde ağrı varsa, bileğin hemen yanında ayağın üstü ve yanlarında ağrı varsa kırık olma ihtimali yüksektir. Eğer dinlenme, buz koyma ve ayağı yüksekte tutma gibi önlemlere rağmen şişme ve ağrı 1-2 gün içinde azalmıyorsa doktorunuz bileğinizin kırılıp kırılmadığını incelemelidir.

Kırık ayakla yürünür mü?

Kırık bir parmağınız varsa yürüyebilirsiniz fakat bu çoğunlukla ağrıyı azdırır. Ağrı, şişme ve morarma iki veya üç gün daha devam ederse veya ağrı yürümeyle artıyorsa kesinlikle bu durumda mümkün olduğu kadar çabuk bir ortopedi kliniğine başvurun.

Kırığın iyileşme belirtileri nelerdir?

Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir! Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.

Kırık kemiğin iyileştiğini nasıl anlarız?

Kemik kırığının iyileşme sürecinin ilk aşamasına reaktif evre denilmektedir. Bu süreçte kırığı tamir eden hücrelerin bölgede yoğunlaşması nedeni ile morluk oluşabilir. Bu oluşan morluk iyileşme sürecinin belirtisidir. Ayrıca hücreler arasında iletişimi sağlayan sinyal molekülleri de salınmaya başlar.