Sindirim sisteminin enfeksiyon kapması sonucu apandis duvarındaki lenf dokusunun şişmesi, İltihaplı bağırsak rahatsızlıkları ve karın bölgesinin şiddetli darbe alması şeklinde durumlar apandis organının patlamasına neden olur.

Apandisit patlaması nasıl anlarız?

Apandisit patlaması, çok şiddetli bir karın ağrısı ile kendini gösterir. Apandisiti patlayan bir kişi çok kısa bir süre içinde zehirlenerek ölür. Bu nedenle Apandisit patlamasından şüpheleniliyorsa çok hızlı bir şekilde acil servise hastanın ulaştırılması gerekiyor.

Apandisit patlaması insan öldürür mü?

Şişmiş apandisitin tedavisi olmadığından ameliyatla apandis organı vücuttan cerrahi operasyonla alınır. Aksi halde apandisit patlarsa içinde bulunan zehir vücuttaki diğer organlara zarar verebilir. Genellikle yaşlı ve çocuklarda apandisit patlaması yüzde 50 oranla ölümle sonuçlanır.

Apandisit neden meydana gelir?

Apandisitin en sık karşılaştığımız nedeni dışkı parçaları veya etrafındaki lenf dokusunun büyümesi sonucu apendiksin ağzının tıkanmasıdır. Hastalar sıklıkla acile karın ağrısı, ateş, ishal, kusma ile başvururlar. Karın ağrısı olan hastaların uzman bir doktor tarafından muayene edilip tetkik edilmesi gerekmektedir.

Apandisit patlaması nelere sebep olur?

Halk dilinde “Apandisit patlaması” olarak apandisit iltihabı, apandisitin iç kısmının tıkanması sonucu boğulmasıyla kaynaklanır. Organın içindeki basınç yükselince beslenmesi de bozulur. Bu süreçte iltihaplanma meydana gelir. İltihaplanmayla birlikte apandisit patlaması belirtileri görülmeye başlanır.

Apandisit olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Apandisit belirtileri nedir?

  1. Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması
  2. Mide bulantısı ve kusma.
  3. Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık.
  4. Göbek çevresinde künt bir ağrı

Apandisit ne kadar sürede belli olur?

Apandisit, çocuklarda okul dönemi denilen 6-12 yaş arasında daha fazla görülmektedir. Erkek çocuklarda daha fazla yaşanan apandisitin teşhisinde doktor muayenesinin yanında, radyolojik tetkikler ve kan tahlillerinin de yapılması gerekmektedir.

Ne yersek apandisit patlar?

Meyve çekirdekleri, zararı olan parazitler ve dışkı atıklarının vücuttan atılmaması, Sindirim sisteminin enfeksiyon kapması sonucu apandis duvarındaki lenf dokusunun şişmesi, İltihaplı bağırsak rahatsızlıkları ve karın bölgesinin şiddetli darbe alması şeklinde durumlar apandis organının patlamasına neden olur.