Amasya Görüşmeleri, Sivas Kongresi sonrasında Temsil Heyeti ve İstanbul Hükümeti arasında gerçekleştirilen uzlaşma amaçlı protokolleri kapsar. 20-22 Ekim 1919 tarihlerinde Amasya'da gerçekleşmiştir. Görüşmeler sırasında İstanbul Hükümeti'ni Salih Paşa, Temsil Heyeti'ni Mustafa Kemal Paşa temsil etmiştir.28 Dec 2021

Istanbul hükümeti Amasya görüşmelerinde kabul edilen kararlardan hangisini?

1-Hiçbir vilayet terk edilmeyecek, himaye kabul edilmeyecektir.Bütünlük ve istiklal korunacaktır. 2-Azınlıklara siyasi hakimiyetimizi zedeleyici ve sosyal dengemizi bozucu ayrıcalıklar verilmeyecektir. 3-Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti İstanbul hükümeti tarafından tanınacaktır.

Istanbul hükümeti konularından hangilerine Amasya görüşmelerinde karşı çıkmıştır?

Türk illerinin düşmana şu veya bu suretle terk olunmaması, hiçbir himaye ve manda kabul edilmemesi, Türk vatanının bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması Müslüman olmayan topluluklara Türk memleketlerinin siyasi egemenlik ve sosyal dengesini bozacak biçimde ayrıcalıklar verilmemesi.

Amasya görüşmelerinde Temsil Heyeti ile istanbul hükümeti temsilcisi arasında hangisi yönünde anlaşmaya varılamamıştır?

Amasya Görüşmelerinde egemenlikten değil bağımsızlıktan bahsedilmiştir. anlaşmaya varılamamıştır. Salih Paşa görüşme sonrası alınan kararları İstanbul Hükümeti'ne kabul ettireceğini aksi halde istifa edeceğini belirterek İstanbul'a dönmüştür.

Amasya görüşmeleri nin milli mucadele acisindan onemi nedir?

Amasya Görüşmelerinin Milli Mücadele açısından önemi, genelge ile bütün millete haber verilmesi, kongrelerin düzenlenme aşamasına geçilmesi, milli bir birlik ve beraberliğin oluşması, toplumda düşmana karşı milli şuur ve birliğin oluşması şeklinde etkilere neden olmasıdır.

Istanbul Hükümeti ile Amasya’da yapılan görüşmelerin en önemli sonucu nedir?

Görüşmelerin en önemli sonucu Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin ve Temsil Heyeti'nin İstanbul Hükümeti tarafından hukuken tanınması olmuştur. İstanbul Hükümeti, görüşmeyi kabul ederek doğal olarak Milli Mücadele'yi destekleyen bu kurumların varlığını kabul etmiştir.

Istanbul hükümeti neden Amasya Görüşmeleri?

Amasya Görüşmeleri'nin Toplanma Sebepleri İstanbul Hükümeti'nin Ankara olmadan karar alamayacağını anlaması, Milli Mücadele'ye olan desteğin alınması gerekliliği, Yeni İstanbul Hükümeti'nin gücünü arttırmak istemesi.

Milletin haklarını koruyup millet adına hareket edecek Temsilciler Heyeti’nin oluşturulmasına nerede karar verildi?

Erzurum Kongresi Heyet-i Temsiliyesi.