Ahlat Selçuklu Mezarlığında kimler var?

İslam dünyasının en büyük mezarlıklarından biri olan Selçuklu Mezarlığı'nda XII. Yüzyıl ile XVI. Yüzyıllar arasında Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlı ve Osmanlı Dönemine ait, çeşitli tiplerde 8169 mezar taşı bulunmaktadır.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı ne zaman yapıldı?

Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Mezarlık bilgileri
Açılış yılı:12. yüzyıl
Ülke:Türkiye
Konum:Ahlat, Bitlis

Ahlat mezar taşları ne zaman yapıldı?

Sadece Anadolu'nun değil, tüm İslam dünyasına ait bir mezarlık niteliğinde olan Ahlat mezar taşları, Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da biliniyor. MÖ 900'lerden beri varlığını sürdürdüğü tahmin edilen Eski Ahlat, yıllar içinde çok hasar görmüş olsa da günümüze gelebilmeyi başarmıştır.

Ahlat Selçuklu Mezarlığında kaç mezar var?

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yer alan, 210 dönüm alana sahip tarihi mezarlıktaki 8 bin 200 anıtsal mezar taşı, bir açık hava müzesini andırıyor. Bitlis'in Ahlat ilçesinde yer alan Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Ortaçağ Türk mimarisi mezarlarını içeren bir açık hava müzesini andırıyor.

Ahlat mezar taşları hangi beylik?

Ahlat'taki diğer kültür varlıkları ve mimari örneklerin yanı sıra, Selçuklu dönemine ait mezar taş– ları da günümüze ulaşan önemli tarihi eserlerdir.

Ahlatta hangi beylik vardı?

Azerbaycan Meliki İsmail Kutbeddin'in esiri olan Sökmen El-Kutbî, Selçuklu sultanı Berkyaruk'la kardeşi Muhammed Tapar arasındaki saltanat mücadelesinde Muhammed Tapar'a hizmet ettiğinden dolayı kendisine ikta olarak verilen Ahlat ve çevresinde 1100 yılında Ahlatşahlar Beyliği'ni kurmuştur.

Ahlat Mezarlığı tarihi mekan mıdır?

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan 210 bin metrekarelik düz bir alanda 11 . ve 12. yüzyıldan kalan dünyanın en büyük tarihi Müslüman mezarlığı konumunda olan Selçuklu Mezarlığı'nda tespit edilen 8 bin adet mezar taşı bulunuyor.