6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler. … Kamu ve özel sektör ayrımı gibi bir durum 6331 Sayılı Kanun için geçerli değildir.Jul 30, 2012

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu amacı nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

6331 sayılı Kanunun kapsamı nelerdir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı nedir? … Evet. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile getirilmiş olan çalışan tanımıyla; kamu veya özel sektör ayrımı yapılmaksızın çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm istihdam edilenler Kanun kapsamına alınmıştır.

6331 sayılı Kanuna göre çalışanların yükümlülükleri nelerdir?

Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.

6331 sayılı Kanunda iş sağlığı ve güvenliği kanunu hangi faaliyetler ve kişiler hakkında uygulanmaz?

(2) Ancak aşağıda belirtilen faaliyetler ve kişiler hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz: … a) Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri.

İş sağlığı ve güvenliğinin en temel amacı nedir?

Çalışanları Güvenliğini Sağlamak: İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ana amacını oluşturur. Çalışanları kazaları ve meslek hastalıklarına karsı koruyarak ruh ve beden bütünlüklerinin sağlanması amaçlanmaktadır.

6331 sayılı Kanunun 4857 sayılı Kanundan farkları nelerdir?

Bu nedenle de 4857 sayılı İş Kanununun "iş sağlığı ve güvenliği" bölümü İş Kanunundan çıkarıldı. … Belirtelim ki; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, İş Kanunundan en önemli farkı; kamu çalışanlarının, işçi çalıştıran bağımsız çalışanların ve 50 ve daha az işçi çalışan işyerlerinin de kapsama alınmış olması.

İş sağlığı ve güvenliği kimlere uygulanmaz?

Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz. Hiç kimseyi yanında çalıştırmayan, sadece sahibi olduğu iş yerinde kendisi çalışan işyeri sahiplerini kapsamaz. Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan işyurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerini kapsamaz.